SSL-certificaat: wat je moet weten

Binnenkort komen zowel Google Chrome als Firefox met een aanpassing, waardoor websites zonder SSL-certificaat (http://) weergegeven worden als onveilig. Momenteel worden websites met SSL-certificaat (https://) weergegeven als veilig, met een groen slotje voor het webadres. Bij http-websites ontbreekt dit slotje, en wordt in plaats daarvan een waarschuwingsicoontje weergegeven. Binnenkort gaat dit dus veranderen, en komt achter het waarschuwingsicoontje ‘niet veilig’ te staan.

 

Wat is een SSL-certificaat?

Als je momenteel een website hebt waarbij gevraagd wordt om gegevens van de bezoeker, is het verstandig om een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat bestaat uit bestanden welke informatie versleutelen, voordat deze verzonden worden over het internet. Door deze versleuteling zijn de gegevens veilig en kan de informatie niet gelezen worden door derden. Vooral bij persoonlijke informatie, zoals bijvoorbeeld een wachtwoord of betaalgegevens, is een SSL-certificaat belangrijk en zelfs juridisch verplicht.

 

Wat zijn de gevolgen als mijn website geen SSL-certificaat heeft?

De gebruikerservaring en de online veiligheid verhogen: dat is het doel van het onveilig markeren van websites zonder SSL-certificaat. Niet alleen worden http-websites straks als onveilig gemarkeerd, ze verschijnen ook lager in de zoekresultaten dan https-websites. Daarnaast is de kans groot dat websites zonder SSL-certificaat minder conversie zien op de website. Dit omdat er straks ‘onveilig’ voor het webadres staat, waardoor mensen minder snel geneigd zijn om verder te kijken of om gegevens in te vullen op de website.

 

Is een SSL-certificaat juridisch verplicht?

Zoals gezegd is een SSL-certificaat bij het vergaren van persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden en betaalgegevens, verplicht. Maar geldt dit ook voor een eenvoudig contactformulier? Dat is niet helemaal duidelijk. Het hangt namelijk af van hoe gevoelig de gegevens zijn en wat de context is. Met bijvoorbeeld een naam en e-mailadres kan men weinig, maar als deze ingevuld worden in een contactformulier op een medische website, is het wel gevoelige informatie. Daarnaast, met het zicht op de nieuwe privacywetgeving, is het verstandig om een SSL-certificaat aan te vragen. Dan weet je zeker dat je goed zit.

 

ZeeDesign zorgt voor veilige websites

ZeeDesign helpt graag met het aanvragen van een SSL-certificaat, waarbij jouw website omgezet wordt naar een https-website. Hierdoor verschijnt je website op alle internetbrowsers als ‘veilig’, en zijn de gegevens die je bezoekers invullen veiliger dan zonder SSL-certificaat. Voor meer informatie over de mogelijkheden neem je contact met ons op.

Wil je nog verder lezen over dit onderwerp? Je leest hier het nieuwsbericht over de aanpassingen en hier de blog van Google.